Екстракт шавлії
Рідкий екстракт листя шавлії, концентрований, без спирту і цукру
Виробник - компанія "Примафлора", Україна, м. Дніпропетровськ
Форма випуску:
50 мл.
Рекомендації по застосуванню:
по 7-10 крапель 3 рази на день до їжі на воді.
Дітям - по 3-5 крапель 2-3 рази на день.
Для обгортань - 10 мл (десертна ложка) на 0,5 л теплої води.
Екстракт шавлії чинить потужну антисептичну, протизапальну, протівогнілостнимі, а також сечогінну, вітрогінну, в'яжучу дію, знижує рівень глюкози (цукру) в крові, стимулює виділення шлункового соку.
Зовнішньо використовується як ефективний засіб для полоскання порожнини рота і горла при флюсах, ангінах, стоматитах, фарингітах; при гнійних ранах, опіках різної етіології, трофічних виразках, екземі.
Шавлієві обгортання ефективні при поліартритах, артрозах, остеохондрозі, радикулітах, міозитах, невритах.
Екстракт шавлії всередину приймають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту:
гастритах із зниженою кислотністю, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, дискінезії жовчовивідних шляхів, гострих і хронічних колітах, здутті живота, при цукровому діабеті;
доведено успішний ефект шавлії при захворюваннях дихальних шляхів як відхаркувальний засіб та антимікробну щодо кокової інфекції, туберкульозної палички; при комбінованих інфекціях сечовивідних шляхів.
Екстракт шавлії входить до складу оздоровчих програм, рекомендованих валеологами як полівітамінний комплекс в приготуванні лікувального чаю.
Листя шавлії використовуються в лікеро-горілчаної, рибної, консервної та харчоконцентратної промисловості. Вони володіють сильним остропряным запахом, пряним гірким смаком.
Він відмінно поєднується з розмарином лікарським. Їм приправляють салати, супи, овочі, м'ясо, рибу, птицю, солодкі страви. Пікантний аромат надає шавлія тертим сирів і начинками для пирогів.
Шавлія лікарський популярний в кухні країн Південної Європи і США. У США їх використовують для ароматизації чаю, тютюну, ковбас, ліверних виробів, сиру, безалкогольних напоїв, а також в пряної приправи до зайчатину і свинині, рубленому м'яса, нирках, дичини і шинки.
Особливим чином вживають рослину в Китаї, заварюючи як чай. В харчовій промисловості Росії листя рослини додають в пряну і мариновану оселедець. У багатьох країнах шавлія сушений включають до складу пряних сумішей.
Екстракт шавлії зберігається 24 місяці при температурі до +25°С.
Протипоказання:
індивідуальна непереносимість. Слід обережно застосовувати при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, вагітності.
|