продукція нове життя Замовлення онлайн цілодобово!
Вайбер (099)764-98-08
Тел. (067)646-40-46
(099)764-98-08 (093)378-64-57

Укр>>     Рус>>
    
   Кошик

(порожньо)

ВХІД УЧАСНИКА
Логін:
Пароль:

забули пароль?
>>> ЗНИЖКИ >>>
КАТАЛОГ НОВЕ ЖИТТЯ

Серія "Нове Життя" в капсулах
Дієтичні добавки серії "НЖ" в таблетках
Серія "Нове Життя" в м'яких капсулах
Дієтичні добавки серії "Фіто-Здоров'я"
Серія PRO
Протеїнові коктейлі
Фіточай, фітозбір
Енергетичні напої
Екстракти цілющих рослин
Еліксири і сиропи
Креми універсальні і косметичні
Серія "БІО-ДОГЛЯД"
Догляд за тілом
Креми для рук і ніг
Інтимна гігієна
Захист від холоду
Швидка допомога при застуді
Спрей для тіла
Догляд за зрілою шкірою обличчя
Косметичні олії
Все для душу
Догляд за порожниною рота
Догляд за волоссям і шкірою голови
Шампуні
Бальзами косметичні
Маски від зморшок
Маски з косметичної глини
Молочко косметичне
Серія ДОМІНО
Губна помада
Тональні креми
ВВ-креми
Золота колекція
Догляд за віями
Антиоксидантна серія для обличчя
Щоденний догляд за обличчям
Чоловіча серія
Шейкеры
Для прання і для посуду
Література і супутні товари
По хворобам



<<< на попередню сторінку

РОЛЬ ВІТАМІНІВ У ЖИТТІ ЛЮДИНИ. ЧАСТИНА 1

«Кожна тварина і людина, померлі природною смертю,
помирають від неповноцінного живлення, тобто від дефіциту поживних речовин.»

Доктор Уоллок (США)


Введення
У сучасній медицині виділена ціла група так званих «хвороб дефіциту». Вони виникають, коли людина хронічно недоотримує макро - і мікроелементи, вітаміни або інші біоактивні речовини. Дуже цікаві дані наводить доктор Уоллок у своїй знаменитій книзі «Померлі доктори не брешуть». Наведу лише деякі з його спостережень за людьми, які відчувають дефіцит певних мінералів і вітамінів.

Якщо Ви занадто захоплюєтесь шоколадом або солодким, це означає, що у Вашому організмі не вистачає хрому та ванадію.
І навіть захворюваність на цукровий діабет залежить від наявності цих мінералів.

Виразка шлунка швидко рубцюється з допомогою мінералу бизмар, який продається в ветеринарній аптеці як «пептобизма» за дуже смішну ціну.

Якщо Ви хочете попередити ракові захворювання, Ви повинні вживати вітамін С у кількості 10 грам на добу (подвійна норма). Такими ж властивостями, необхідними для довгожительства, володіють вітаміни А, Е і селен (антиоксиданти). Їх також рекомендовано приймати у подвійній дозі.

При артриті хороші результати дає прийом однієї чайної ложки подрібнених курячих хрящів в апельсиновому соку протягом трьох місяців. А адже вони містять велику кількість поживних речовин як колаген, глюкозаміноглікани і хондроїтин.

Вітамін Е уповільнює втрату пам'яті при хворобі Альцгеймера (старечий склероз).

Коли Ви відчуваєте дефіцит кальцію, магнію, бору, Ви маєте камені в нирках.

Збільшивши в раціоні вдвічі кількість міді, Ви зможете уникнути аневризми аорти (втрата еластичності артеріальної стінкою, ризик раптової смерті за її розриву). Передчасна сивина, ранні зморшки, варикозне розширення вен – перші ознаки дефіциту міді в організмі.

Кардіоміопатії, міокардіодистрофії (виснаження серцевого м'яза) виникають через брак селена. Рожеві плями на шкірі – рання ознака дефіциту селену.

Дефіцит олова в організмі проявляється в такому поширеному явищі, як лисина у чоловіків.

Бор допомагає зберігати у кістках кальцій, запобігає розвитку остеопорозу. А також бор сприяє виробленню статевих гормонів, впливає на лібідо (статевий потяг), потенцію.

Перша ознака дефіциту цинку в організмі – втрата смаку і нюху.

Дефіцит кальцію є причиною приблизно 147 різних захворювань: остеопорозу, артриту, карієсу, пародонтозу, парезу лицьового нерва, судом в литкових м'язах, передменструального синдрому, болів у попереку без об'єктивних причин і навіть гіпертонії (підвищеного артеріального тиску)!!!

Висновки робіть самі!

ВІТАМІНИ

Вітаміни (від лат. vita -«життя») - речовини, які потрібні організму для нормальної життєдіяльності. Вітаміни - група низькомолекулярних органічних сполук відносно простого будови і різноманітної хімічної природи. Це збірна по хімічній природі група органічних речовин, об'єднана за ознакою абсолютної необхідності їх для організму в якості складової частини їжі. Вітаміни містяться в їжі в дуже малих кількостях, і тому відносяться до мікронутрієнтів.

Вітаміни беруть участь в багатьох біохімічних реакцій, виконуючи каталітичну функцію у складі активних центрів великої кількості різноманітних ферментів або виступаючи інформаційними регуляторними посередниками, виконуючи сигнальні функції екзогенних прогормонов і гормонів.
Вони не є постачальником енергії для організму і не мають суттєвого пластичного значення. Однак вітамінам відводиться найважливіша роль в обміні речовин.

Концентрація вітамінів в тканинах і добова потреба в них невеликі, але при недостатньому надходженні вітамінів в організм наступають характерні і небезпечні патологічні зміни.
Більшість вітамінів не синтезуються в організмі людини. Тому вони повинні регулярно і в достатній кількості надходити в організм з їжею або у вигляді вітамінно-мінеральних комплексів і харчових добавок. Виключення складають вітамін До, достатня кількість якого в нормі синтезується у товстому кишечнику людини за рахунок діяльності бактерій, і вітамін В3, синтезується бактеріями кишечника з амінокислоти триптофану.

З порушенням надходження вітамінів в організм пов'язані 3 принципових патологічних стану:
недолік вітаміну — гіповітаміноз, відсутність вітамінів — авітаміноз, і надлишок вітаміну — гіпервітаміноз.
Відомо близько півтора десятків вітамінів. Виходячи з розчинності вітаміни поділяють на жиророзчинні — A, D, E, F, K та водорозчинні — всі інші(B, C та ін). Жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі, причому їх депо є жирова тканина, печінка. Водорозчинні вітаміни в істотних кількостях не депонуються (не накопичуються), і при надлишку виводяться з водою. Це пояснює те, що гіповітамінози досить часто зустрічаються відносно водорозчинних вітамінів, а гіпервітамінозу — частіше спостерігаються відносно жиророзчинних вітамінів.
Вітаміни відрізняються від інших органічних харчових речовин тим, що не включаються в структуру тканин і не використовуються організмом в якості джерела енергії (не мають калорійністю).

Вітамін С

Дефіцит вітаміну С в організмі дуже небезпечний.
Його значимість для здоров'я і збільшення тривалості життя пояснюється тим, що він бере участь у створенні та оздоровлення сполучних тканин.

Цей вітамін виконує безліч важливих функцій. Без його участі не обходяться окислювально-відновні процес в організмі. Під впливом вітаміну С підвищується еластичність і міцність кровоносних судин. Разом з вітаміном А він захищає організм від інфекцій, блокує токсичні речовини в крові.
Йому "підвладні" простудні захворювання:
якщо використовувати аскорбінову кислоту на різних стадіях, кашель і нежить не перейдуть у хронічні форми. Для цього треба протягом доби приймати по 50 мг вітаміну через кожні півгодини.

Вітамін С не синтезується організмом людини і повинен систематично надходити з продуктами харчування, інакше в першу чергу починають страждати стінки кровоносних судин. Аскорбінова кислота міститься в багатьох свіжих овочах і плодах, але найбільш нею багаті зелень петрушки і кропу, помідори, чорна і червона смородина, червоний болгарський перець, цитрусові, картопля.
Значна частина аскорбінової кислоти руйнується при неправильної кулінарної обробки продуктів. Варити їх треба в закритому посуді, причому закладають овочі вже закипілу підсолену воду.

Вітаміни групи В

У групу вітамінів В входять вітаміни В1 (тіамін), вітамін В2 (рибофлавін), В3 (ніацин), В5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В9 (фолієва кислота), вітамін В10 (параамінобензойна кислота), вітамін В12 (ціанокобаламін), В15 (пангамовая кислота), В17 (амігдалин).

Вітаміни групи В допомагають підтримувати здоровий стан нервів, шкіри, очей, волосся, печінки, порожнини рота, м'язового тонусу в шлунково-кишковому тракті і функцію мозку.
Вітаміни групи В беруть участь у продукції енергії і можуть бути використані для полегшення стану депресії або тривоги.

Достатній рівень вітамінів групи В в організмі дуже важливий для пацієнтів літнього віку, так як у них погіршується абсорбція цих вітамінів. Є навіть випадки розвитку хвороби Альцгеймера, при яких пізніше було виявлено, що це захворювання обумовлене дефіцитом вітамінів групи В, особливо вітаміну В12.
Вітаміни групи В слід приймати в комплексі, так як вони мають синергізмом дії, тобто підсилюють дію один одного.

Вітамін В1 (тіамін)

Водорозчинний вітамін.
В організм вітамін В1 надходить з їжею, в невеликих кількостях утворюється кишковими бактеріями. При прийомі антибіотиків та інших хіміотерапевтичних засобів діяльність цих бактерій пригнічується, що сприяє розвитку вітамінної недостатності ендогенного походження. В тканинах організму вітамін В1 не синтезується.

Він добре всмоктується у кишечнику, засвоєння вітаміну зменшується при порушенні всмоктування поживних речовин, нервової анорексії (відсутність апетиту), проносах і блювоті, прийомі сечогінних препаратів. Це речовина - важлива складова багатьох біохімічних процесів, протікають в організмі. Бере участь в енергетичному обміні. Регулює вуглеводний обмін в організмі, діяльність серцево-судинної, нервової системи і шлунково-кишкового тракту, тонізує тканини.
Тіамін також оптимізує пізнавальну активність і розумову діяльність, здатність до навчання. Він робить позитивний вплив на енергію, ріст, нормальний апетит, необхідний для підтримки м'язового тонусу кишечника, шлунка, серця. Тіамін також діє як антиоксидант, який захищає організм від дегенеративних процесів пов'язаних з віком, вживанням алкоголю і курінням. Запобігає накопичення токсичних речовин в організмі.

Такі фактори, як стрес, захворювання з високою температурою, операції, вагітність, похилий вік, медичні препарати, гормональні контрацептиви, кава, алкоголь, куріння і споживання вуглеводів,збільшують потреба у вітаміні В1.
Невеликий дефіцит тіаміну може викликати занепокоєння, дратівливість і депресію. Зростання дефіциту призводить до більш серйозних наслідків, найважчим з яких є хвороба бері-бері.

Дефіцит тіаміну порушує обмін білків, жирів і вуглеводів, спотворює нервові імпульси і генетичний матеріал при клітинному поділі. При нестачі вітаміну В1 шкіра швидко обгорає і реагує на найменші подразники почервонінням або висипом.
Дефіцит тіаміну в організмі людини найчастіше розвивається внаслідок тривалого незбалансованого харчування, а також ураження печінки з розвитком цирозу. При алкогольному цирозі печінки дефіцит вітаміну В1 зустрічається не менш ніж у 20-30% випадків.

У новонароджених дітей недостатність тіаміну може бути наслідком низької його змісту молоці матері. Недостатність тіаміну може спостерігатися при захворюваннях шлунково-кишкового тракту ( хронічний анацидний гастрит, діарея у алкоголіків).
Дефіцит тіаміну може сформуватися, якщо в організмі не вистачає магнію. У сирій рибі і листі чаю міститься фермент, що руйнує тіамін. Для гіповітамінозу В1 характерні порушення з боку серцевої діяльності, нервової системи, координації рухів, депресія, швидка стомлюваність, м'язова слабкість, нервозність, нечутливість ділянок тіла, зниження больового порога, судоми в литкових м'язах, пітливість, слабкість, схуднення, зниження апетиту, нудота, болі в епігастральній області, гіпотонія кишечнику, задишка, набряки рук і ніг.
Про гіповітамінозі вітаміну В1 можна думати у хворих з серцевою недостатністю.

У вас рано посивіло волосся? Швидко старіє шкіра? Ви недавно перенесли тяжке захворювання? Або ваша робота пов'язана з великими розумовими і нервовими навантаженнями? Тоді подбайте про те, щоб у їжі в достатній кількості був присутній тіамін. При цьому треба враховувати той факт, що переважання жирів у раціоні знижує потребу у тіаміні.

Вітамін В1 міститься у багатьох продуктах рослинного і тваринного походження, але найбільше тіаміну містять:
пшениця, соняшникове насіння, молоко, риба, яловичина, свинина, печінка, нирки, серце, яєчний жовток, квасоля, брокколі, брюссельська капуста, апельсини, сливи, сушений чорнослив, родзинки, люцерна, корінь лопуха, котяча м'ята, перець стручковий, ромашка, очанка, насіння фенхелю, петрушка, м'ята перцева, листя калини, червона конюшина, плоди шипшини, шавлія, деревій, зелений горошок, горох, боби, зародки пшениці, пшеничні висівки, картопля, хліб з житнього борошна, бурий рис, горіхи, свіжі пивні і пекарські дріжджі.

Денну норму вітаміну покривають 5 ст. ложок пророщеної пшениці, 80 г дріжджів, 200 г кукурудзяної крупи або 1,5 кг цвітної капусти. При цьому вітамін легко руйнується під час варіння.
Випадки надмірного надходження в організм тіаміну невідомі, тому що цей вітамін розчиняється у воді і надлишок його легко виводиться з організму з сечею.

Вітамін В2 (рибофлавін)

Це водорозчинний вітамін. Назва "рибофлавін"походить від латинського слова flavius, що означає жовтий, і пов'язано з тим соковитим жовтим кольором, який цей вітамін надає сечі. Вітамін В2 всмоктується в тонкому кишечнику; цей процес регулюється гормонами щитовидної залози. Речовини, впливають на щитовидну залозу, наприклад, деякі антидепресанти та препарати для лікування нервової системи, можуть порушувати засвоєння вітаміну.

Рибофлавін у великих кількостях запасається в еритроцитах; його вміст в організмі досить стабільно, всякий надлишок вітаміну виводиться з сечею і калом.
Вітамін В2 сприяє вивільнення енергії з їжі. В організмі людини він сприяє зростанню і репродуктивної функції. Рибофлавін необхідний для формування еритроцитів, продукції антитіл, для дихання клітин і росту. Вітамін В2 необхідний для синтезу серотоніну, ацетилхоліну і норадреналіну, які є нейромедиаторами, а також гістаміну, який виділяється з клітин при запаленні. Крім того, рибофлавін бере участь у синтезі трьох незамінних жирних кислот: лінолевої, ліноленової і арахідонової.

Вітамін В2 зменшує слабкість очей і має важливе значення для профілактики і лікування катаракти. Бере участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Разом з вітаміном А він підтримує та поліпшує стан слизових оболонок у травному тракті. Рибофлавін також полегшує використання кисню тканинами шкіри, нігтів, волосся; видаляє продукти розпаду і сприяє абсорбції заліза. Активізує дію вітаміну В6 (пиродоксина).

Споживання адекватної кількості рибофлавіну особливо важливо протягом вагітності, так як недолік цього вітаміну може призвести до пошкоджень плода, навіть за відсутності у матері ознак гіповітамінозу. Рибофлавін необхідний для нормального метаболізму амінокислоти триптофану, що перетворюється в організмі в ніацин.

Дефіцит вітаміну В2 може викликати зниження здатності виробляти антитіла, які підвищують опірність хворобам. Симптоми дефіциту - це тріщини і хворобливість у кутах рота, виразки у роті, особливо на внутрішній поверхні губ і слизово-шкірної межі губ, з почервонінням і запаленням. Відзначаються сухий і яскраво-червоний язик, захворювання очей, запалення слизової оболонки ротової порожнини та язика, шкірні ураження, часто з'являються ячмінь, герпес, фурункул, печіння шкіри, відбувається повільне загоєння ран і порізів. Крім того, можливі поганий апетит, зниження маси тіла, загальна слабкість, головний біль, запаморочення, безсоння, дерматит, випадання волосся, порушення сну, поганий зір, порушення гостроти і сутінкового зору, світлобоязнь, сльозотеча, різь і печіння в очах, кон'юнктивіт, блефарит, підвищена чутливість до яскравого світла, анемія, помутніння рогівки, розлади нервової системи, порушення травлення, гастрити, коліти, уповільнення зростання, уповільнення розумової діяльності. Оральні контрацептиви, а також важка фізична навантаження підвищують потреба в рибофлавіні.

Цей вітамін, легко руйнується на світлі, а також під дією антибіотиків і алкоголю. Також до факторів, що знижують рівень вітаміну В2 в організмі, відноситься недостатня або підвищена функція щитовидної залози. Він не любить світла і розчинний у воді.

Харчові джерела вітаміну В2:
м'ясо, печінка, сир, яєчний жовток, риба, бобові, особливо горох і квасолю, молоко, сир, домашня птиця, яблуко, помідори, мигдаль, шпинат, цільні зерна, йогурт, а також аспарагус авокадо, брокколі, брюссельська капуста, смородина, зелень кульбаби, червона водорость, зелень, гриби, горіхи, водяна хрінниця, люцерна, корінь лопуха, котяча м'ята, перець стручковий, ромашка, піщанка, очанка, насіння фенхелю, пажитник, женьшень, хміль, хвощ, коров'як, кропива, вівсяна солома, петрушка, м'ята перцева, листя калини, червона конюшина, плоди шипшини, шавлія.
Рибофлавін майже не накопичується в організмі, тому багаті їм продукти повинні з'являтися на вашому столі щодня.

Втрат вітаміну можна уникнути, якщо класти заморожені продукти відразу в окріп або розморожувати в духовці, загорнувши в алюмінієву фольгу. Вітамін В2 руйнується при розморожуванні яловичого м'яса протягом 14 - 15 годин на світлі, але зберігається в холодильнику.
Оскільки цей вітамін руйнується при високій температурі і на світлі, то, якщо їжу тримати в прозорих контейнерах або сушити на сонці, можна втратити значна кількість рибофлавіну. До речі, чим м'якше сир, чим більше в ньому залишилося сироватки, тим більше містить вітаміну В2.
Молоко в скляному посуді на денному світлі, наприклад біля вікна, втрачає більшу частину міститься в ньому вітаміну В2. На сонячному світлі за 2 години молоко в прозорих пляшках втрачає 50% рибофлавіну. Не варто кип'ятити вже пастеризоване молоко, інакше втрати цього вітаміну досягнуть 15%. Молочні супи та каші вийдуть набагато смачніше і майже повністю збережуть рибофлавін, якщо зварити крупу на воді, а потім додати в неї підігріте молоко. Коли ми варимо горох і зливаємо воду, в готовому блюді рибофлавіну не залишається зовсім.

Завжди прикривайте посуд, в якій готується їжа, інакше окислюються багато вітамінів. Майте на увазі, що частина вітаміну В2 втрачається при миття овочів у великій кількості води, частина при зберіганні, навіть у холодильнику (близько 1% в день). Це говорить про те, що не слід довго вимочувати овочі і купувати їх у великій кількості. Зберігати продукти треба в темному місці і ніколи не залишати на світлі. Все, що доводиться варити, варіть швидко і під кришкою.

Щоб зберегти вітамін В2, блюда не слід підігрівати. Не переварюйте овочі, а готові страви не зберігайте - з'їдайте відразу ж.
Пам'ятайте про те, що у поєднанні з харчовою содою рибофлавін руйнується.

Додатковий прийом рибофлавіну може знадобитися:
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу у поживних речовинах;
вагітним і годуючим жінкам;
вживають алкоголь і наркотики;
страждають хронічними захворюваннями;
тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
нещодавно перенесли хірургічну операцію;
спортсменам і робітникам, залученим в напружені фізичні вправи або фізичну роботу;
страждають гіпертиреозом.

Вітаміни В3 (ніацин)

На відміну від вітамінів В1 і В2, ніацин може синтезуватися в організмі людини з незамінної амінокислоти триптофан. Однак синтезується лише частина вітаміну, а інша частина надходить в організм з їжею.

Ніацин - біла кристалічна речовина, розчинна у воді, що руйнується під впливом тепла, яскравого кольору і низьких температур.
Ніацин існує у двох різних формах:
у вигляді нікотинової кислоти і у вигляді її аміду - нікотинаміду, які активні в організмі.

Вітамін В3 - це найважливіше для організму речовина, що входить до складу ферментів, стимулює тканини, відіграє величезну роль в окислювально-відновних процесах, в білковому обміні. Це швидка допомога для нервів при стресах і в кризових ситуаціях. Ніацин потрібен для здоров'я нервової системи та шкіри, нормальної роботи шлунково-кишкового тракту і синтезу статевих гормонів. Крім того, він допомагає підтримувати нормальний кровообіг, розширюючи судини і зменшуючи опір кровотоку. Відомо, що сприяє ніацин видалення з крові холестерину, допомагає попередити ішемічну хворобу серця.

Вітамін В3 використовується для лікування запаморочення внаслідок звуження судин головного мозку, а також у комплексі з іншими вітамінами групи В для зменшення втрати рідини в організмі.
У США вітамін В3 застосовують в якості снодійного, крім того, його використовують як транквілізатор при лікуванні шизофренії, алкоголізму і мігрені у поєднанні з вітаміном С.
Як і інші вітаміни групи В, ніацин володіє антиоксидантними властивостями.

Взаємодія з іншими речовинами:
Організму потрібно більше ніацину при дефіциті вітамінів В1, В2 і В6, так як ці в ітаміни допомагають перетворення триптофану в ніацин.
Освіта ніацину пригнічується протизаплідними таблетками.
Тютюн знижує всмоктування вітаміну. Курці можуть мати потребу в додатковому прийомі ніацину.
При алкогольній інтоксикації прийом вітаміну В3 може викликати погіршення стану.

Симптоми дефіциту:
особлива чутливість шкіри до сонячних променів часто є першою ознакою дефіциту ніацину;
постійна слабкість, підвищена втомлюваність;
відсутність апетиту;
безсоння;
підвищена збудливість;
головні болі і запаморочення;
втрата пам'яті;
депресія, дратівливість;
часті напади печії;
розлад кишечнику;
сильна сухість шкіри, поява тріщин і ранок, які довго не проходять;
шкірний свербіж;
"шелушащийся дерматит";
часті запалення слизових рота і стравоходу.

Класична картина повного дефіциту ніацину - пелагра, хвороба, яку ще називають "шорсткою шкірою".

Харчові джерела вітаміну В3:
м'ясо, риба, птиця (особливо багато їм м'ясо індички), печінка, нирки, серце, яйця, дріжджі, молоко, сир, горох, квасоля, сухофрукти, рис, насіння кунжуту і соняшнику, соя, арахіс, білі гриби, картопля, морква, томати, продукти із зародків пшениці, люцерна, корінь лопуха, котяча м'ята, перець стручковий, ромашка, очанка, насіння фенхелю, хміль, солодка, коров'як, кропива, петрушка, м'ята перцева, листя малини, червона конюшина, плоди шипшини, в дуже незначних кількостях - в овочах і ягодах, пивні і пекарські дріжджі.

Ніацин краще інших вітамінів цієї групи переносить кулінарну обробку. Він зберігається при тривалому кип'ятінні і висушуванні, не змінюється під впливом світла і кисню. Якщо в раціоні багато крохмалистих речовин, то потреби організму в нікотиновій кислоті зростають.

Додатковий прийом вітаміну може знадобитися:
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потреба в поживних речовинах;
вагітним і годуючим жінкам;
людям старше 55 років, які не отримують дос
таточного харчування;
вживають алкоголь і наркотики; страждають хронічними захворюваннями, включаючи злоякісні пухлини, панкреатичну недостатність, цироз печінки;
перенесли в недавньому минулому важкі травми та опіки;
маленьким дітям, народженим з порушеннями метаболізму (вроджені розлади, викликані відхиленнями в хромосомному наборі).

Не приймайте вітамін В3, якщо Ви страждаєте:
алергією щодо ніацину або будь-яких вітамінних комплексів, що містять ніацин;
від ненормальної роботи печінки;
виразковою хворобою шлунка.

Проконсультуйтеся з лікарем, якщо Ви:
вагітні;
годуйте дитину;
хворієте на діабет;
страждаєте на подагру;
маєте захворювання печінки і жовчного міхура;
вболіваєте глаукомою;
у Вас бувають кровотечі.

Крім того, у віці старше 55 років реакцію на препарат передбачити важко. У кожному конкретному випадку повинна бути визначена індивідуальна дозування.
Надлишок вітаміну В3 може призвести до розширення судин, що виявляється в припливах крові до голови.
Передозування вітаміну В3 може викликати пошкодження печінки, загострення виразкової хвороби шлунку, печію, нудоту, блювання, сильний свербіж.

Вітамін В5 (пантотенова кислота)

Це водорозчинний вітамін, необхідний людині і більшості вищих мікроорганізмів. Пантотенова кислота виробляється в організмі людини мікрофлорою кишечнику, але цього недостатньо для задоволення потреби людини. Вітамін В5 всмоктується у шлунку і тонкому кишечнику, але в організмі майже не накопичується, більша частина вітаміну виводиться з сечею і виділеннями.

Вітамін В5 відомий як "антистресовий вітамін", він відіграє важливу роль у виробленні гормонів надниркових і формуванні антитіл, сприяє засвоєнню вітамінів і бере участь в процесах утворення енергії з білків, жирів і вуглеводів, деяких гормонів і регуляторів нервової системи.
Пантотенова кислота поглинається всіма клітинами організму і концентрується в органах, підвищує опірність організму і запобігає розвиток певних форм анемії. Вона необхідна для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту і може бути корисної в комплексної терапії депресії і тривоги.

Вітамін В5 потрібний для освіти і росту нових клітин, що впливає на здоров'я шкіри і волосся, і для синтезу незамінних амінокислот. Він відповідає, зокрема, за утворення пігменту у волоссі. Допомагає при інфекціях, сприяє синтезу антитіл. Застосовується в лікуванні післяопераційного шоку, попереджає стомлення. Знижує побічні і токсичні ефекти багатьох антибіотиків.
Пантотенова кислота міститься у всіх рослинних і тваринних тканинах, тому, власне, її так і назвали - пантотенова, тобто всюдисуща .

Дефіцит пантотенової кислоти викликає слабкість, підвищену стомлюваність, головний біль, безсоння, нудоту і відчуття поколювання в кистях рук, раннє посивіння волосся. Дефіцит цього вітаміну може з'явитися у прихильників молочної дієти і рафінованої їжі, причому, як правило, у таких людей виникає загальний дефіцит вітамінів групи В.
Дефіцит вітаміну В5 може сприяти виникненню виразки дванадцятипалої кишки, захворювань крові і шкіри, гіпоглікемії, прискореного серцебиття, гіпотонії, екземи.

Надлишок вітаміну В5 не приносить шкоди, але не дуже великі дози можуть викликати зневоднення організму і пронос.

Джерела: яловичина, пивні дріжджі, яєчний жовток, свіжі овочі, яловича печінка, нирки, пісне м'ясо, морська риба, молоко, зернові, бобові, гриби, горіхи, маточкино молочко, цілісна житнє борошно і цілісна пшениця.

Вітамін В5 досить стійкий і не руйнується під дією тепла при термічній обробці їжі, але втрачається при приготуванні їжі під тиском (з-за високих температур) і при глибокому заморожуванню. Руйнується кислотами і лугами під час консервування, при тривалому зберіганні і повторному розігріванні страви.

Додатковий прийом може знадобитися:
людям старше 55 років, які мають дефіцит вітаміну В;
вагітним і годуючим жінкам;
вживають алкоголь і наркотики;
тим, хто тривалий час відчуває стресовий стан;
нещодавно перенесли хірургічну операцію;
спортсменам і робітникам, залученим в напружені фізичні вправи або фізичну роботу;
людям, які споживають малокалорійну або недостатньо багату поживними речовинами їжу, а також тим, хто відчуває підвищену потребу у поживних речовинах.

Протипоказання і запобіжні заходи.

Не приймайте, якщо Ви:
страждаєте алергією щодо пантотенової кислоти;
приймаєте леводопу проти хвороби Паркінсона (невелика кількість пантотенової зводять ефект від леводопи до нуля).

Взаємодія з іншими речовинами.
Тютюн погіршує всмоктування, тому курці можу мати потребу в додатковому прийомі пантотенової кислоти.
Вживання кофеїну, сульфаніламідних і снодійних препаратів, естрогенів і алкоголю сприяють руйнуванню вітаміну В5.

(За матеріалами компанії "Нове Життя", 2016 р.)


РОЛЬ ВІТАМІНІВ У ЖИТТІ ЛЮДИНИ. ЧАСТИНА 2 >>>

Версія для друку Версія для друку

instagram
БІБЛІОТЕКА
Комп'ютерне тестування
Протеїнові коктейлі
Лікування та профілактика гострих респіраторних інфекцій
Практичні напрацювання щодо застосування серії "Капсули"
Практичні напрацювання щодо застосування серії " Фіто-Здоров'я"
Практичні напрацювання щодо застосування Дієтичні добавки серії "НЖ" в таблетках
Практичні напрацювання щодо застосування еліксирів
Практичні напрацювання щодо застосування екстрактів
Напрацювання по схудненню
Сторінки валеолога по продукції "ЛІДЕР-ГРУП "КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
Застосування по захворювань продукції "ЛІДЕР-ГРУП "КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
Принципи складання оздоровчих програм з продукцією компанії "Нове Життя"
Статті по продукції
Ваша домашня аптечка - Швидка допомога
Здоров'я зсередини - краса зовні: розкриваємо секрети досконалості
Дієтичні добавки Компанії "ЛІДЕР-ГРУП" КС "НОВЕ ЖИТТЯ"
КОРОТКІ СТАТТІ
Алое віра - застосування
Гастрит - як лікувати
Про користь конюшини
Про користь вовчуги
Плющ при кашлі
Корисні властивості розторопші
Користь матки борової
Шавлія як антисептик
Деревій нас захищає
Головна | Новинки | Акції | Доставка | Відгуки
099-7649808 мтс
067-6464046 київстар
093-3786457 life:)
Без вихідних
9.00 - 20.00
ЗДОРОВ'Я
без
ЛІКІВ
ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ
НАТУРАЛЬНА КОСМЕТИКА
ДЛЯ ПОБУТУ